Doorstroomvoordeel

Elke jaar worden er via Woonkeus Stedendriehoek minder sociale huurwoningen geadverteerd. Dit komt deels omdat de zittende huurders met een verhuiswens moeite hebben met het vinden van een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Als gevolg hiervan zit de doorstroming in Deventer op slot. Eigen Bouw zet zich in om betaalbare woningen te verhuren in de vrije sector. Daarbij krijgen huurders die een sociale huurwoning achterlaten voorrang bij het huren van onze woningen in de vrije sector. Dit heet 'doorstroomvoordeel'.

Met voorrang verhuizen van een sociale huurwoning naar een (nieuwbouw)woning in de vrije sector?

Doe de check om erachter te komen of je in aanmerking komt voor het doorstroomvoordeel.

Doe de check

Waarom biedt Eigen Bouw doorstroomvoordeel aan?

Huurders met een middeninkomen kunnen vaak lastig een woning kopen. En woningen in de vrije sector hebben vaak huurprijzen die starten vanaf € 1000,-. Er is daarom weinig woningaanbod voor de groep middeninkomens die een woning wil huren. Wij voelen ons verbonden met de Deventer samenleving. Daarom denken wij graag mee over oplossingen die Deventer verder helpen. Door doorstroomvoordeel te geven aan huurders in een sociale woning die willen verhuizen naar de vrije sector, komt in Deventer een sociale huurwoning beschikbaar voor de sociale doelgroep. Zo realiseren wij door de verhuring van een woning in de vrije sector ook verhuizingen binnen de sociale sector. Zo profiteren huishoudens in het sociale segment ook mee van onze verhuringen in de vrije sector.

Hoe verdelen wij onze woningen?

Onze woningen worden normaal gesproken verdeeld op basis van inschrijfduur. Hoe langer je ingeschreven bent, hoe sneller je aan de beurt bent. Daarnaast introduceert Eigen Bouw nu dus ‘doorstroomvoordeel’. Doorstroomvoordeel is bedoeld voor de woningzoekende die nu een sociale huurwoning huurt, maar een woning in de vrije sector (> € 808,06) zoekt.

Twee voorbeelden:

Meneer en mevrouw Jansen wonen al dertig jaar in hun grote sociale eengezinswoning. Hun kinderen zijn hier geboren, maar wonen niet meer thuis. Eigenlijk is de eengezinswoning te groot voor hen beiden. Maar ze wonen er zo fijn. De laatste tijd heeft meneer Jansen wat lichte klachten. Traplopen gaat moeilijker. Eigenlijk zouden ze zich eens moeten inschrijven voor een gelijkvloerse woning. En ze kunnen ook best wat meer huur betalen als het nieuwe plekje goed passend is. Maar waar kunnen ze terecht? En hoe lang moeten ze dan wachten?

Joyce heeft gestudeerd in Deventer en is na haar studie blijven plakken in haar sociale huurappartement. Inmiddels heeft ze een goede baan. Een ruimere woning zou fijn zijn. Een woning kopen lukt nog niet. En ze mag helaas ook niet meer sociaal huren. Appartementen in de vrije sector kosten al gauw € 1000 euro per maand. Dat is haar te veel. Wat nu?

Eigen Bouw is er (ook) voor deze doelgroepen! Zij kunnen vanaf nu met voorrang doorstromen naar een woning in de vrije sector.

Wat zijn de voorwaarden voor het doorstroomvoordeel?

 1. Je huurt nu een sociale huurwoning van een woningcorporatie of Eigen Bouw in Deventer; en
 2. Je wilt een vrije sector huurwoning huren (huurprijs > € 808,06); en
 3. Je huishouden bestaat uit één of twee personen (voor appartementen) of maximaal zes personen (eengezinswoningen); en
 4. Je voldoet aan onderstaande voorwaarden wat betreft leeftijd en inkomen.

Huishoudgrootte Leeftijd Minimum verzamelinkomen
1 persoon Vanaf 23 jaar € 44.035
2 personen (appartementen) of meer (eengezinswoningen) Vanaf 23 jaar € 48.625

Hoe kom je in aanmerking?

 1. Schrijf je in (gratis en vrijblijvend) als woningzoekende
 2. Lever de volgende documenten aan van alle personen die meeverhuizen:
  1. Meest recente inkomensverklaring van de belastingdienst
  2. Loonstroken/uitkeringsspecificaties van de laatste drie maanden
  3. Een positieve verhuurdersverklaring van een woningcorporatie uit Deventer, met daarop je actuele huurprijs en servicekosten
 3. Het doorstroomvoordeel gaat in zodra je gegevens zijn gecontroleerd en het doorstroomvoordeel aan je inschrijving is gekoppeld door een medewerker van Eigen Bouw
 4. Hoe eerder je dit doorstroomvoordeel ontvangt, hoe meer kans je maakt!

Wat gebeurt er als meerdere woningzoekenden met doorstroomvoordeel reageren op dezelfde woning?

Dan gaat de woningzoekende met het eerst gekoppelde doorstroomvoordeel voor. Hoe sneller je een volledige aanvraag inlevert, hoe sneller je doorstroomvoordeel wordt gekoppeld aan je inschrijving, dus hoe meer kans je maakt op woningen in de vrije sector.

Welke woningen verhuurt Eigen Bouw?

We verhuren op dit moment ongeveer 171 woningen in de vrije sector. Daar zijn in 2022 86 woningen bij gekomen (zie onder). Daarna groeit dit aantal jaarlijks. In het menu onder onze woningen vind je de woningen die we in ons bezit hebben.

Minimale leeftijdgrens

De deel van ons woningbezit heeft een minimale leeftijdsgrens van 45 jaar. De rest van de woningen heeft een minimaal leeftijdsgrens van 23 jaar. De leeftijdgrens staat altijd aangegeven in de woningadvertentie.

Interesse in een nieuw huurappartement met zicht op de IJssel? Let dan op!

Eind 2022 leveren we 86 nieuwe huurappartementen op aan de Rubensstraat. Een deel hiervan kijkt uit over de IJssel. De huurprijzen starten vanaf 868 euro. Op dit moment is de tweede verhuurronde voor de Rubensstraat gestart. Zes appartementen kunnen nog worden toegewezen aan woningzoekenden met doorstroomvoordeel. Hieronder lees je hoe dit werkt bij dit nieuwbouwcomplex.

Hoe gaat de woningtoewijzing van de 86 nieuwbouwappartementen?

Van de 86 appartementen zijn er al 53 verhuurd. 4 daarvan zijn toegewezen aan woningzoekenden met doorstroomvoordeel. Dit betekent dat er nog 33 appartementen beschikbaar zijn, waarvan er 6 appartementen beschikbaar zijn voor woningzoekenden met doorstroomvoordeel. (De overige 27 appartementen worden toegewezen aan woningzoekenden op basis van wachttijd.) De volgorde van toewijzing is op volgorde van urgentie en/of inschrijftijd. De eerste 12 woningen worden ‘om en om’ verdeeld tussen de woningzoekenden met doorstroomvoordeel en woningzoekenden op basis van inschrijftijd. Als eerste mag een woningzoekende met doorstroomvoordeel een keuze maken uit alle beschikbare woningen. Daarna een woningzoekende op basis van wachttijd. Daarna weer een woningenzoekende op basis van doorstroomvoordeel, enzovoort. Op deze wijze maken zowel de woningzoekenden met doorstroomvoordeel als de woningzoekenden op basis van inschrijftijd een eerlijke kans op één van deze mooie appartementen.

Overige informatie

Wil je alles weten over onze regels rondom woonruimteverdeling?

Lees dan onze regels woonruimteverdeling. Wist je bijvoorbeeld dat wij andere regels hanteren dan een woningcorporatie? Zo lees je bijvoorbeeld in artikel 17 dat het hebben van eigen vermogen (bijvoorbeeld vanwege de (aanstaande) verkoop van een eigen woning) helpt bij het in aanmerking komen voor woningen!

Is meer huur betalen voor een woning in de vrije sector ook altijd duurder dan het huren van een sociale huurwoning?

Naast huur betaal je ook geld voor gas en elektra. Verhuizen naar een goed geïsoleerd appartement in de vrije sector kan zomaar flink geld besparen op je gas en elektra rekening. Houd bij het berekenen van je totale woonlasten dus rekening met zowel je huur als je energielasten. Met de stijgende kosten voor gas en elektra iets om rekening mee te houden.

Eigen Bouw, prettig huren in Deventer!

Schrijf je gratis in en wij doen de rest!

geregeld binnen 5 min