Zoek je een prettige huurwoning in Deventer of Colmschate?

Wij verhuren fijne woningen in Deventer en Colmschate. Met ruim 750 woningen op mooie locaties, bieden wij onze huurders een goede woning. Met een eerlijke prijs en persoonlijke service en aandacht.

Wij verhuren sociale huurwoningen (tot € 808,06) en vrije sector huurwoningen (vanaf € 808,06). Onze appartementen verhuren wij alleen aan 1- en 2-persoonshuishoudens. Daarnaast moet je voldoen aan onze minimale inkomenseisen.

Huur je nu een sociale huurwoning en wil je met voorrang verhuizen naar een woning in de vrije sector? Kijk of je in aanmerking komt voor het doorstroomvoordeel.

Huurprijs tot en met € 808,06

Huishoudgrootte Leeftijd Minimum verzamelinkomen
1 persoon Vanaf 23 jaar € 31.556
2 personen Vanaf 23 jaar € 41.094

Huurprijs boven € 808,06

Huishoudgrootte Leeftijd Minimum verzamelinkomen
1 persoon Vanaf 23 jaar € 47.699
2 personen Vanaf 23 jaar € 52.671
 
726
appartementen
 
69
eengezinswoningen
 
23+
minimum leeftijd

Veelgestelde vragen

Mocht je vraag hier niet tussen staan, laat het ons weten!

 • Hoe kom ik in aanmerking voor een woning? Artboard
  • Waarom moet ik ingeschreven staan bij Eigen Bouw om een woning te kunnen huren? Artboard
   Om bij ons een woning te kunnen huren, moet je bij ons ingeschreven staan. Wij wijzen woningen namelijk toe op basis van inschrijfduur. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een woning.
  • Welke voorwaarden hanteert Eigen Bouw bij woningtoewijzing? Artboard

   Om voor een huurwoning in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De minimale inkomensgrenzen, de minimale leeftijd en maximale huishoudgrootte (voor appartementen) staan in de tabel op de homepage. Zoals je daar ziet hanteren wij verschillende voorwaarden voor sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen.

   Vermogen of eigen woning ter waarde van minimaal 80.000 euro?

   Ligt je inkomen onder onze minimale inkomensgrenzen? Maar heb je de beschikking over eigen vermogen en/of een koopwoning met overwaarde van minimaal € 80.000 euro? Dan mag je 10 % van je vermogen optellen bij je bruto huishoudinkomen/verzamelinkomen in je inschrijving. Zie ook artikel 17 van de regels woonruimteverdeling.

   Minimale leeftijd

   Sommige wooncomplexen hebben een minimale leeftijd van 45 jaar. Voor eengezinswoningen geldt geen minimale huishoudgrootte. De maximale huishoudgrootte (voor eengezinswoningen met drie slaapkamers) is zes personen.

   Wil je alles weten over de regels die we hanteren bij onze woonruimteverdeling? Lees dan de regels woonruimteverdeling.

  • Wat kost het om me in te schrijven bij Eigen Bouw? Artboard
   Inschrijven is gratis. Ga je een huurcontract tekenen? Dan rekenen we eenmalig € 35,- aan kosten. Dit is voor de aanschaf en plaatsing van naamplaatjes en/of het programmeren van je naam in het digitale bellentableau van het wooncomplex.
  • Hoe lang moet ik wachten op een woning? Artboard
   We kunnen geen exacte wachttijd benoemen. Het hangt onder andere af van de hoeveelheid reacties op een woning. Algemene stelregel: hoe mooier een woning is of ligt, hoe langer de wachttijd. Bijvoorbeeld: Een woning met lift en uitzicht op de IJssel heeft een (veel) langere wachttijd dan een portiekflat zonder lift op de vierde etage. De wachttijden verschillen daarom van enkele weken tot vele jaren.
  • Moet Eigen Bouw ook ‘passend toewijzen’? Artboard

   Nee. Wij zijn geen woningcorporatie, maar een particuliere verhuurder. We zijn daarom niet gebonden aan wet- en regelgeving vanuit de overheid als het gaat om het toewijzen van onze woningen. Woningzoekenden met een midden- of hoger inkomen kunnen bij ons dus ook een sociale huurwoning huren.

  • Wat moet ik in de inschrijving invullen bij de inkomensgegevens? Artboard

   Je vult je verzamelinkomen in de inschrijving. Het verzamelinkomen staat op je belastingaangifte en de Inkomensverklaring (die je gratis en direct kan opvragen bij de Belastingdienst). Schrijf jij je samen met een medeaanvrager in? Dan tel je de verzamelinkomens bij elkaar op.

   Is je inkomen gewijzigd ten opzichte van vorig jaar? Dan kun je jouw inkomen ook zelf berekenen:

   - Als je salaris exclusief vakantiegeld is: bruto maandloon x 12 maanden x 1,08 (vakantiegeld).

   - Als je salaris inclusief vakantiegeld is: bruto maandloon x 12 maanden.

  • Hoeveel personen mogen er in een woning wonen? Artboard

   Elke woning mag je alleen huren als je voldoet aan de gestelde voorwaarden. We kennen geen minimale huishoudgrootte. In de appartementencomplexen kennen we wel een maximale huishoudgrootte. Daar mogen alleen één en tweepersoonshuishoudens wonen. In eengezinswoningen met drie slaapkamers mogen maximaal zes personen wonen.

  • Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag? Artboard

   Dat kan je heel snel en gemakkelijk zelf berekenen op de website van de Belastingdienst.

  • Hoe bereken ik of ik de huurprijs kan betalen? Artboard

   Eigen Bouw werkt met minimum inkomensgrenzen. Dat doen we om jou en onszelf te beschermen. Wil je weten of een huurprijs bij jou past volgens de normen van het Nibud? Dan kan je de handige huurwijzer van BoEx invullen. Dan zie je snel of een woning voor jou betaalbaar is.

  • Hoe reageer ik op een woning? Artboard

   Heb je interesse in een woning, dan kun je reageren via Mijn Eigen Bouw. Kijk goed of je aan alle voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden staan bij de woning vermeld. Je kunt op maximaal 3 woningen tegelijk reageren. Als je geen beschikking hebt over internet, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

  • Wat is de werkwijze van Eigen Bouw? Artboard

   Om bij ons te kunnen huren, moet je bij ons ingeschreven staan. Wij wijzen woningen namelijk toe op basis van inschrijfduur. Reageer je op een woning en sta jij als langste bij ons ingeschreven? En voldoe je aan onze overige voorwaarden (zoals inkomen, huishoudgrootte en leeftijd)? Dan krijg jij als eerste de woning aangeboden.

   Je leest hier meer over onze werkwijze.

  • Welke voorwaarden gelden voor mijn inkomen, leeftijd en huishoudgrootte? Artboard

   Om voor een huurwoning in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De minimale inkomensgrenzen, de minimale leeftijd en maximale huishoudgrootte (voor appartementen) staan in de tabel op de homepage. Zoals je daar ziet hanteren wij verschillende voorwaarden voor sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen.

   Vermogen of eigen woning ter waarde van minimaal 80.000 euro?

   Ligt je inkomen onder onze minimale inkomensgrenzen? Maar heb je de beschikking over eigen vermogen en/of een koopwoning met overwaarde van minimaal 80.000 euro? Dan mag je 10% van je vermogen optellen bij je bruto huishoudinkomen/verzamelinkomen in je inschrijving. Zie ook artikel 17 van de regels woonruimteverdeling.

   Minimale leeftijd

   Sommige wooncomplexen hebben een minimale leeftijd van 45 jaar. Voor eengezinswoningen geldt geen minimale huishoudgrootte. De maximale huishoudgrootte (voor eengezinswoningen met drie slaapkamers) is zes personen.

   Wil je alles weten over de regels die we hanteren bij onze woonruimteverdeling? Lees dan de regels woonruimteverdeling.

 • Een andere woning huren Artboard
  • Mag ik met iemand anders van woning ruilen? Artboard

   Ja, dat mag. Maar dan moeten alle betrokkenen wel voldoen aan de voorwaarden die gelden voor beide woningen. Op een speciale website voor woningruil kan je op zoek gaan naar mensen die met je willen ruilen. Het is belangrijk om te weten dat de huurprijs van de woning die je gaat huren waarschijnlijk anders zal zijn dan de huurprijs die je nu betaalt. Informeer daarom altijd eerst naar de nieuwe huurprijs voordat je afspraken maakt. Ook geldt er een minimale contractduur van één jaar.

   Let op: bij woningruil gelden andere regels voor de oplevering van de woning. Zo neem je bijvoorbeeld alle rechten, maar ook alle plichten over van de vorige huurder. Informeer bij Eigen Bouw naar de bijzonderheden van de betreffende woning, zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan als je in de toekomst weer vertrekt.

 • Over Eigen Bouw Artboard
  • Is Eigen Bouw een woningcorporatie? Artboard

   Nee. Wij zijn een particuliere verhuurder. Onze rechtsvorm is een stichting. Hiermee onderscheiden we ons van andere particuliere verhuurders en beleggers. Wij hebben namelijk geen winstoogmerk. Het geld dat wij verdienen investeren wij direct weer in onderhoud, beheer en nieuwbouw van huurwoningen. Zo houden wij de huurprijzen zo laag mogelijk. Ook voelen wij ons maatschappelijk betrokken bij de stad Deventer. Wij werken onder andere nauw samen met de gemeente Deventer en de drie Deventer woningcorporaties.

 • Inschrijving wijzigen of verlengen Artboard
  • Hoe kan ik een medeaanvrager toevoegen? Artboard

   Helaas kun je niet zelf jouw partner via Mijn Eigen Bouw toevoegen aan jouw inschrijving. Neem even contact met ons op. Dan schrijven wij jouw partner bij. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

  • Hoe kan ik een inschrijving splitsen in twee inschrijvingen? Artboard

   Het is niet mogelijk om een hoofdaanvrager of medeaanvrager te verwijderen uit een inschrijving. Als je de inschrijving wilt splitsen (bijvoorbeeld bij een relatiebreuk), neem dan contact met ons op. Dan zorgen we ervoor dat beide aanvragers een eigen inschrijving krijgen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

  • Hoe kan ik mijn inkomensgegevens in mijn inschrijving aanpassen? Artboard

   De inkomensgegevens in je inschrijving kun je zelf wijzigen. Log in op Mijn Eigen Bouw en pas de gegevens aan. Het is belangrijk dat jouw gegevens actueel zijn. Als je inkomensgegevens niet actueel zijn, kan het zijn dat Eigen Bouw je overslaat bij een woningaanbieding of dat je onterecht een aanbieding krijgt. Let op: als je verkeerde gegevens invult, kan dat leiden tot het tijdelijk niet meer kunnen reageren op andere woningen. Hier lees je meer over in de regels woonruimteverdeling.

   Je inkomen stel je vast door het verzamelinkomen van de meest recente inkomensverklaring van de belastingdienst over te nemen. Is je inkomen gewijzigd ten opzichte van vorig jaar? Dan kun je jouw inkomen ook zelf berekenen:

   - Als je salaris exclusief vakantiegeld is: bruto maandloon x 12 maanden x 1,08 (vakantiegeld).

   - Als je salaris inclusief vakantiegeld is: bruto maandloon x 12 maanden.

  • Hoe kan ik mijn contactgegevens aanpassen? Artboard

   De contactgegevens kun je zelf wijzigen. Log in op Mijn Eigen Bouw en pas de gegevens aan. Het is belangrijk dat jouw gegevens actueel zijn. Als je contactgegevens niet actueel zijn, kan het zijn dat Eigen Bouw je niet kan bereiken bij een woningaanbieding.

  • Hoe kan ik kinderen en andere meeverhuizenden toevoegen of verwijderen? Artboard

   Deze gegevens kun je zelf wijzigen via Mijn Eigen Bouw.

  • Waarom moet ik af en toe mijn inschrijving verlengen? Artboard

   Periodiek ontvang je een e-mail met de vraag of je ingeschreven wilt blijven staan. Zo blijft ons bestand met inschrijvingen actueel. Wil je ingeschreven blijven staan? Verleng dan je inschrijving. Reageer je niet? Dan word je automatisch uitgeschreven als woningzoekende.

 • Reageren op een parkeerplaats / garage Artboard
  • Hoe stel ik een zoekprofiel in? Artboard

   Wil je op de hoogte gehouden worden van het actuele woningaanbod? Maak dan een persoonlijk zoekprofiel aan via Mijn Eigen Bouw. Je kunt ook meerdere zoekprofielen voor verschillende woningtypes aanmaken. Komt er een woning beschikbaar die aan jouw wensen voldoet? Dan ontvang je een e-mailbericht (tipbericht) van ons en kun je direct reageren. Wel zo handig! Als je geen interesse hebt in de woning in het tipbericht, hoef je niets te doen.

  • Welke documenten moet ik aanleveren als ik eerste kandidaat ben voor een woning? Artboard

   Als je de eerste kandidaat bent voor een woning, dan moet je binnen drie dagen de volgende documenten aanleveren: een inkomensverklaring van de Belastingdienst, actuele loonstroken/uitkeringsspecificaties over de laatste drie maanden, verhuurdersverklaring(en) over de afgelopen drie jaar en een Uittreksel van de Woonhistorie (BRP) van de gemeente waarin je nu woont. Begin daarom direct met het aanvragen en verzamelen van deze documenten als je reageert op een woning. Alleen dan weet je zeker dat je alle documenten binnen de reactietermijn kunt aanleveren. Ben je te laat met het aanleveren van documenten? Dan bieden we de woning aan de volgende kandidaat aan.

  • Hoe weet ik op welke plek ik ben geëindigd? Artboard

   Kort na de sluitingsdatum van de advertentie kun je via Mijn Eigen Bouw zien op welke plek je bent geëindigd.

  • Verhuurt Eigen Bouw ook garages en/of parkeerplaatsen? Artboard

   Jazeker! Wij verhuren op diverse plekken in Deventer garages en parkeerplaatsen. Deze kunnen alleen gehuurd worden door onze huurders en zijn alleen bedoeld voor een auto en/of een ander motorvoertuig. Parkeerplaatsen en/of garageboxen die beschikbaar komen voor de verhuur publiceren we op onze website.

   Hoe werkt dit?
   1. Zorg dat je ingeschreven staat als woningzoekende bij Eigen Bouw.
   2. Houdt ons ‘woningaanbod’ in de gaten op onze website. Hier komen ook de garages/parkeerplaatsen te staan.
   3. Garage/parkeerplaats in je directe woonomgeving op onze site gezien? Reageer dan met je inschrijving op de garage/parkeerplaats.

   Toewijzing

   Bij toewijzing zal een bewoner van het complex waar de betreffende parkeerplaats/garagebox gelegen is, voorrang krijgen. Degene met de langste woonduur krijgt daarbij de aanbieding. Mocht er niemand uit het complex interesse hebben, dan wordt er gekeken naar kandidaten in de omliggende complexen. Ook daar geldt dat degene met de langste woonduur de aanbieding krijgt.

 • Een aanbieding voor een woning! Wat nu? Artboard
  • Kan ik een woning bezichtigen als ik eerste kandidaat ben? Artboard

   In de e-mail die je van ons ontvangt staan de contactgegevens van de vertrekkende huurder (met toestemming van de vertrekkende huurder). Maak gauw een afspraak om de woning te bezichtigen. Als je wilt, gaat er iemand van Eigen Bouw met je mee. Laat ons dit dan even weten. We gaan graag met je mee!

  • Hoe accepteer ik een woning? Artboard

   Wil je de woning huren? Laat ons dit dan direct weten en lever binnen de reactietermijn de gevraagde documenten aan. Onder de categorie 'Reageren op een woning' staat bij de vraag 'Welke documenten moet ik aanleveren als ik eerste kandidaat ben voor een woning?' om welke documenten het gaat.

  • Mag ik een aangeboden woning weigeren? Artboard

   Wil je de woning niet huren? Geen enkel probleem. Laat ons dit dan wel direct weten. Als je niets van je laat horen, kan het zijn dat we een sanctie opleggen. Dit betekent dat je tijdelijk niet meer kunt reageren op andere woningen.

  • Kan of moet ik spullen van de vorige huurder overnemen? Artboard

   Soms biedt een vertrekkende huurder spullen ter overname aan. Zoals een vloer, gordijnen, een kast of een vijver. Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om iets over te nemen. Besef daarnaast dat het accepteren van een overname rechten, maar ook plichten met zich meebrengt. Zo moet jij bij een toekomstig vertrek bijvoorbeeld die vijver dempen en de tuin herstellen. Of die grof gestuckte wand glad opleveren. De kosten van deze herstellingen kunnen fors zijn. Wil je meer informatie over een overname of bijbehorende kosten in de toekomst? Informeer dan (voordat je iets ondertekent) eerst bij Eigen Bouw. Wij denken graag met je mee!

 • Huurcontract Artboard
 • Waarborgsom Artboard
 • Tijdelijk huurcontract Artboard
  • Verhuurt Eigen Bouw ook woningen tijdelijk? Artboard

   Soms wel. Bijvoorbeeld als we woningen tijdelijk leeg hebben staan voorafgaand aan een groot project. Neem contact met ons op voor meer informatie. Belangrijk om te weten: bij een tijdelijke verhuur van een woning, blijft de inschrijving met opgebouwde wachttijd gewoon geldig. Zo kan bij de beëindiging van het tijdelijke huurcontract de huurder sneller verhuizen. Bij tijdelijke verhuur moet de huurder op een bepaalde datum de woning weer hebben verlaten. Eigen Bouw verzorgt in dat geval niet voor vervangende huisvesting.

 • Urgenties en voorrang bij het vinden van een woning Artboard
  • Kan ik een sociale of medische urgentie krijgen? Artboard

   Eigen Bouw kent zelf geen sociale of medische urgenties toe. Om hiervoor in aanmerking te komen, neem je contact op met één van de deelnemende corporaties van Woonkeus Stedendriehoek. Bijvoorbeeld Rentree of Woonbedrijf ieder1. Als je via Woonkeus Stedendriehoek een urgentie toegewezen krijgt, dan is deze ook geldig voor het woningbezit van Eigen Bouw. Lever in dit geval je toegekende urgentie aan bij Eigen Bouw. Dan koppelen wij een urgentie aan je inschrijving. Daarmee kun je ook met voorrang reageren op het woningaanbod van Eigen Bouw.

  • Kan ik als statushouder ook een woning huren bij Eigen Bouw? Artboard

   Eigen Bouw is onderdeel van de samenleving in Deventer. Daarom helpen wij de gemeente Deventer bij het huisvesten van statushouders en helpen wij statushouders ook graag aan een fijne woning in Deventer.

 • Gas/warmte, water en elektra Artboard
  • Wat moet ik doen om gas, water en elektra in mijn woning te ontvangen? Artboard

   Als je een woning gaat huren, moet jij je direct zelf aanmelden bij de leveranciers van jouw keuze. Dit geldt dus voor gas, water en elektra. Doe je dat niet? Dan bestaat de kans dat je wordt afgesloten van voorzieningen. Let op: opnieuw laten aansluiten is duur! Betaal je een voorschot voor warmtelevering in de servicekosten (complexen Rembrandtkade, Het Baken en de IJsselflat), dan maak je gebruik van een collectief verwarmingssysteem. Eigen Bouw is dan jouw warmteleverancier. In dit geval regelt Eigen Bouw de aanmelding voor de verwarming.

  • Eigen Bouw is mijn energieleverancier. Wat zijn de actuele tarieven? Artboard

   Eigen Bouw levert warmte aan de bewoners van de Ijsselflat (Moreelsestraat 2 t/m 50), Het Baken (Brands Buyspark 39 t/m 81) en de Rembrandtflat (Rembrandtkade 105 t/m 185). Je kunt hier de maximale actuele energietarieven voor 2023 vinden die zijn vastgesteld door de ACM. Kijk voor meer informatie op de site van ACM.

   Het betreft de vastrechtkosten voor de 'ruimteverwarming' en het 'meettarief per jaar'. Daarnaast betaal je voor je verbruik een 'prijs per GJ' (gigajoules). De kosten per GJ staan in het overzicht van de ACM. De overige bedragen zijn niet van toepassing.

 • Huishoudelijke reglementen Artboard
 • Ons woningbezit Artboard
  • Waar staan de woningen van Eigen Bouw? Artboard

   We verhuren in totaal 757 woningen. Dit zijn 671 appartementen en 66 eengezinswoningen. De huurprijzen liggen tussen de € 500 en € 1300,- per maand. Een groot deel van onze woningen staat in de wijk Zandweerd-Noord. Maar ook in de binnenstad van Deventer, Keizerslanden, de Vijfhoek, Voorstad en Colmschate. Daarnaast verhuren wij 25 bedrijfsruimtes. Je leest hier meer over op de pagina onze woningen.

  • Bouwt Eigen Bouw ook nieuwe woningen? Artboard

   Jazeker! Op onze projectenpagina kun je zien waar wij op dit moment bouwen of waar wij onderhoud doen. Klik hier om naar de projectenpagina te gaan. Wij zijn op dit moment begonnen met de nieuwbouw aan de Hobbemastraat in Deventer. Dit is in de wijk Zandweerd-Noord.