Veel gestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de vragen die ons het meest gesteld worden. Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je gewoon even persoonlijk contact met ons? Dat kan natuurlijk. Neem dan contact met ons op.

 • Hoe kom ik in aanmerking voor een woning? Artboard
 • Een andere woning huren Artboard
  • Hoe schrijf ik mij in als woningzoekende bij Eigen Bouw? Artboard

   Je schrijft je bij ons in via mijn eigen bouw.

  • Mag ik met iemand anders van woning ruilen? Artboard

   Ja, dat mag. Maar dan moeten alle betrokkenen wel voldoen aan de voorwaarden die gelden voor beide woningen. Op een speciale website voor woningruil kan je op zoek gaan naar mensen die met je willen ruilen. Het is belangrijk om te weten dat de huurprijs van de woning die je gaat huren waarschijnlijk anders zal zijn dan de huurprijs die je nu betaalt. Informeer daarom altijd eerst naar de nieuwe huurprijs voordat je afspraken maakt. Ook geldt er een minimale contractduur van één jaar.

   Let op: bij woningruil gelden andere regels voor de oplevering van de woning. Zo neem je bijvoorbeeld alle rechten, maar ook alle plichten over van de vorige huurder. Informeer bij Eigen Bouw naar de bijzonderheden van de betreffende woning, zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan als je in de toekomst weer vertrekt.

  • Kan ik met voorrang verhuizen binnen mijn woongebouw? Artboard

   Wij zijn blij met onze trouwe huurders. Woon je vijf jaar of langer in een wooncomplex van ons? Dan mag je met voorrang verhuizen naar een andere woning binnen dat wooncomplex. Je moet dan wel zijn ingeschreven als woningzoekende. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 • Huur opzeggen Artboard
  • Hoe zeg ik de huur op? Artboard

   De huur opzeggen kan via Mijn Eigen Bouw. Als er twee huurders op het huurcontract staan, dan moeten ze allebei instemmen met de huuropzegging. Uiteraard is het ook mogelijk langs te komen op ons kantoor, Karveel 4 in Colmschate om de huur op te zeggen. Bekijk onze openingstijden op onze contactpagina. Lees hier meer over het opzeggen van de huur.

  • Wanneer kan ik de huur opzeggen? Artboard

   Op elke werkdag kan de huur worden opzegd. De opzegtermijn is een maand, tenzij dit anders in de huurovereenkomst staat vermeld. Bijvoorbeeld: de wens is om de huur te beëindigen per 15 mei, zeg dan de huur vóór 15 april bij ons op. Let op dat de einddatum niet in het weekend of op een feestdag valt.

  • Hoe gaat het opzeggen van de huur bij overlijden? Artboard

   Gecondoleerd met het verlies. Als er geen andere bewoner is die in de woning mag blijven wonen (echtgenoot, geregistreerd partner of medehuurder), dan eindigt het huurcontract automatisch op de laatste dag van de tweede volle maand na overlijden. Dus stel de dag van overlijden is 15 oktober, dan eindigt het contract op 31 december. Erfgenamen mogen natuurlijk altijd de huur eerder opzeggen. Hierbij geldt wel de opzegtermijn van één maand. Stuur bij het opzeggen van de huur altijd een kopie van de akte van overlijden mee. Het kan zijn dat we ook vragen om een akte van erfrecht. Let op: als er sprake is van een betaalde waarborgsom dan wordt deze pas uitbetaald na ongeveer drie maanden na het einde van de huurovereenkomst. Houd hier rekening mee bij de afhandeling van de nalatenschap.

 • Huur betalen Artboard
  • Wat is het IBAN nummer van Eigen Bouw? Artboard

   Ons IBAN nummer is NL89 RABO 0369 0899 52.

   Wil je huur betalen?
   Vul dan als kenmerk je relatiecode in. Deze code is te vinden in het gedeelte 'Mijn gegevens' van je 'Mijn Eigen Bouw' account.

   Wil je een factuur betalen?
   Vul dan het factuurnummer in. Als je beiden niet weet, vul dan jouw adres + huisnummer als kenmerk in.

  • Hoe moet ik de huur betalen? Artboard

   Je kunt de huur betalen via automatische incasso. Dan wordt maandelijks de huur automatisch van je rekening afgeschreven. Wel zo handig! Hiervoor moet je eerst een machtigingsformulier invullen zodat je ons hier toestemming voor geeft. Download het machtigingsformulier hier. Print het document uit of vul het digitaal in. Mail het vervolgens naar info@eigenbouw.nl of geef het af bij ons kantoor in Colmschate.

   Als je ons geen toestemming geeft om de huur automatisch van je rekening af te schrijven, moet je zelf zorgen dat de huur op tijd wordt betaald. Dit kan via internetbankieren.

  • Kan ik de huur later betalen? Artboard

   Je betaalt de huur vooruit. De huur moet dus altijd uiterlijk de eerste dag van de maand bij ons binnen zijn. Kun je de huur, om welke reden dan ook, niet op tijd betalen? Neem dan direct contact met ons op. Dan spreken we een betalingsregeling met je af. Je kunt eventueel ook zelf een voorstel voor een betalingsregeling indienen via Mijn Eigen Bouw.

 • Onderhoud en zelf klussen Artboard
  • Ik heb een spoedreparatie! Wat moet ik doen? Artboard

   We vragen je om spoedreparaties (zoals een gaslek, buitensluiting of waterlek, maar ook een liftstoring) altijd per telefoon aan ons te melden. Ons telefoonnummer is (0570) 61 45 40. Dit nummer kun je ook bellen buiten kantoortijden.

  • Welke reparaties voer ik zelf uit en welke voert Eigen Bouw uit? Artboard

   Voor reparaties hebben wij het Onderhouds ABC opgesteld. Een handig overzicht van mogelijke reparaties en wie verantwoordelijk is voor het herstel. Heb je een reparatie die hier niet tussen staan of heb je twijfels, neem dan contact met ons op.

   Een reparatie kun je ook makkelijk melden via ons onderhoudsportaal.

  • Hoe bestel ik sleutels bij? Artboard

   De sleutel van je voordeur, tuindeur, balkondeur of berging kun je op eigen kosten laten bijmaken bij de sleutelmaker. Woon je in een appartementengebouw en wil je een nieuwe sleutel of SmartTag van de hoofdentree? Neem dan contact met ons op. Dit zijn namelijk gecertificeerde sleutels. De kosten voor een nieuwe sleutel voor de hoofdentree zijn € 5. De kosten voor een nieuwe SmartTag zijn € 35.

  • Wat mag ik aan mijn woning veranderen? Artboard

   Je mag van alles veranderen aan je huis. Voor kleine aanpassingen, zoals het schilderen van een muur, het leggen van laminaat of het ophangen van gordijnen hoef je geen toestemming aan ons te vragen. Bij laminaat is het wel belangrijk dat je zorgt voor een degelijke ondervloer. Zo voorkom je overlast voor de (onder)buren. Lees hier de voorwaarden voor het aanbrengen van vloerafwerking en vraag de verkoper om meer informatie. Let op: als er geen deugdelijke ondervloer ligt, kan Eigen Bouw je verplichten alsnog een goede ondervloer aan te brengen. Dan moet je vloer er dus eerst weer uit! Voor grote aanpassingen, zoals het leggen van plavuizen, het verwijderen van een muurtje, plaatsen van een zonnescherm of het verleggen van leidingen heb je wel toestemming van ons nodig. Neem in dit soort gevallen altijd contact met ons op, we vertellen je dan waar je op moet letten en of je een vergoeding krijgt op het moment dat je verhuist.

   Bekijk ook ons 'overzicht zelf aangebrachte voorzieningen' voor de meest voorkomende aanpassingen en of je daar toestemming voor moet vragen.

  • Moet ik asbest zelf verwijderen? Artboard

   Nee. Als er in een woning asbest zit dat een hoog risico voor de gezondheid met zich meebrengt, verwijderen wij dit. Wil je zelf aan de slag met klussen in je woning en is het bouwjaar van jouw woning voor 1994? Kijk dan in de asbestkaart die je hebt gekregen bij aanvang van je huurovereenkomst of neem contact met ons op. Kom je tijdens het klussen verdachte materialen tegen in je woning? Stop dan direct en neem contact met ons op. We adviseren je hier graag over. Meer informatie vind je in ons asbestbeleid.

  • Hoe meld ik een reparatieverzoek? Artboard

   Je meldt een reparatie via ons onderhoudsportaal.

   Kom je er echt niet uit via ons digitale meldpunt? Dan kan je ons telefonisch bereiken via (0570) 61 45 40. Buiten onze bereikbaarheidstijden zijn we op hetzelfde nummer alleen bereikbaar voor spoedeisende reparaties, zoals liftdefecten, gaslucht, buitensluiting, lekkages, brand en dergelijke. Wanneer je kiest voor optie 1 verbinden wij je door naar onze onderhoudspartner PHB.

   Bekijk voor meer informatie onze instructievideo:


 • Klacht over Eigen Bouw Artboard
 • Medehuurderschap Artboard
  • Hoe regel ik medehuurderschap? Artboard

   Ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap? Dan is jouw partner automatisch medehuurder. Dit betekent dat hij of zij dezelfde rechten en plichten heeft als de hoofdhuurder. Heb je een huisgenoot of partner met wie je een huishouding vormt, maar zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partner? En woon je langer dan twee jaar samen op het adres? Dan kun je bij ons medehuurderschap aanvragen.

   Je regelt medehuurderschap door het 'Formulier Medehuurderschap' in te in te vullen en naar ons te sturen. Je vindt hier meer informatie over medehuurderschap.

   Bij overlijden wordt de medehuurder van rechtswege huurder. Als er geen medehuurderschap is geregeld, dan heb je zes maanden lang het recht om in de woning te blijven wonen. Binnen deze zes maanden kun je dan een verzoek indienen om de huurovereenkomst voort te zetten. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden die normaal gesproken hadden gehoord bij een verzoek om medehuurderschap. Daarnaast moet je ook aantonen dat je voldoet aan de gestelde inkomensvoorwaarden. Voldoe je daar niet aan, neem dan contact met ons op. Dan denken we met je mee bij het vinden van andere huisvesting.

  • Ik ga scheiden/ uit elkaar, wie mag er in de woning blijven wonen? Artboard

   De persoon die op het huurcontract staat (de zogenaamde hoofdhuurder) heeft recht op de woning. Als jullie medehuurderschap hebben geregeld, hebben jullie allebei evenveel recht op de woning en zullen jullie zelf moeten afspreken wie er in de woning blijft wonen. Als duidelijk is wie er in de woning blijft wonen, kun je gedeeltelijk de huur opzeggen.

  • Mag ik zomaar bij een huurder gaan inwonen? Artboard

   Ja dat kan. Je regelt dit door het formulier 'Aanvraag Inwoning' in te vullen. Let wel even op: als inwoner sta je niet op het huurcontract en heb je dus niet de rechten en plichten van de woning zoals de hoofdhuurder. Wil je wel graag op het huurcontract komen te staan en voeren jullie een zogenaamde duurzame huishouding? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden medehuurderschap aanvragen.

 • Meepraten en meedoen Artboard
 • Over Eigen Bouw Artboard
  • Wat zijn de doelen van Eigen Bouw de komende jaren? Artboard

   Wij richten ons de komende jaren steeds meer op het huisvesten van een- en tweepersoonshuishoudens met midden en hoge inkomens. Deze groepen komen niet aan bod bij woningcorporaties en onze woningen zijn heel geschikt voor deze doelgroepen. Nieuwsgierig naar wat we nog meer allemaal gaan doen? Bekijk dan ons ondernemingsplan.

  • Hoe legt Eigen Bouw verantwoording af? Artboard

   Jaarlijks maken we met de gemeente afspraken wat we als verhuurder willen bijdragen aan de stad Deventer op het gebied van wonen. Woningcorporaties noemen dit soort afspraken ‘prestatieafspraken’, wij noemen het 'ons bod aan de Deventer samenleving’. Daarnaast bespreken we met de huurdersvereniging, bewonerscommissies en Klachten Adviescommissie jaarlijks onze prestaties, jaarverslag en begroting.

  • Is Eigen Bouw een woningcorporatie? Artboard

   Nee. Wij zijn een particuliere verhuurder. Onze rechtsvorm is een stichting. Hiermee onderscheiden we ons van andere particuliere verhuurders en beleggers. Wij hebben namelijk geen winstoogmerk. Het geld dat wij verdienen investeren wij direct weer in onderhoud, beheer en nieuwbouw van huurwoningen. Zo houden wij de huurprijzen zo laag mogelijk. Ook voelen wij ons maatschappelijk betrokken bij de stad Deventer. Wij werken onder andere nauw samen met de gemeente Deventer en de drie Deventer woningcorporaties.

  • Hoe ziet de organisatie van Eigen Bouw eruit? Artboard

   Team Klant, Wonen en Markt: Peter, Jordy, Inèz, Rémon en Monique behandelen alle klantvragen, verhuurzaken en leefbaarheidszaken.

   Team Vastgoed: Rick zorgt er samen met onze partners voor dat alle woningen en woongebouwen technisch in orde zijn.

   Team Financiën: Azra, Gerjon en Jeroen verzorgen de financiële bedrijfsvoering.

   Onze Communicatie- en Marketingadviseur is Elise.

   Onze officemanager is Natascha.

   Edward van der Geest is de directeur-bestuurder. Ons toezicht is geregeld via een Raad van Toezicht.

  • Hoe wijst Eigen Bouw haar woningen toe? Artboard

   Wij wijzen woningen toe op basis van inschrijfduur. Hoe langer je staat ingeschreven bij ons, hoe meer kans je op een woning maakt. Per woning gelden er ook vaak nog aanvullende voorwaarden bijvoorbeeld inkomen of leeftijd. Hier kijken we ook naar bij het toewijzen van de woning.

 • Overig Artboard
 • Huishoudelijke reglementen Artboard
 • Ons woningbezit Artboard
  • Bouwt Eigen Bouw ook nieuwe woningen? Artboard

   Jazeker! Op onze projectenpagina kun je zien waar wij op dit moment bouwen of waar wij onderhoud doen. Klik hier om naar de projectenpagina te gaan. Wij zijn op dit moment begonnen met de nieuwbouw aan de Hobbemastraat in Deventer. Dit is in de wijk Zandweerd-Noord.

  • Waar staan de woningen van Eigen Bouw? Artboard

   We verhuren in totaal 757 woningen. Dit zijn 671 appartementen en 66 eengezinswoningen. De huurprijzen liggen tussen de € 500 en € 1300,- per maand. Een groot deel van onze woningen staat in de wijk Zandweerd-Noord. Maar ook in de binnenstad van Deventer, Keizerslanden, de Vijfhoek, Voorstad en Colmschate. Daarnaast verhuren wij 25 bedrijfsruimtes. Je leest hier meer over op de pagina onze woningen.

 • Overlast van buren Artboard
  • Ik ervaar (buren)overlast, wat nu? Artboard

   Woonoverlast, het kan je woongenot behoorlijk bederven. Als je overlast ervaart van je buren, vragen we je om eerst zelf contact op te nemen met de buren. Vaak lost een open en eerlijk gesprek het probleem al op. Komen jullie er samen echt niet uit? Dan vragen we om de overlast bij ons te melden via Mijn Eigen Bouw. Je kunt eventueel ook het formulier 'Melden Overlast' gebruiken. We nemen dan contact met je op om te kijken of wij kunnen bemiddelen.

   Heb je overlast van hangjongeren, verkeersoverlast, vandalisme, inbraak, drugsoverlast of bedreigingen? Neem dan (ook) altijd contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Schrijf je gratis in en wij doen de rest!

geregeld binnen 5 min