Medehuurderschap

Ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap? Dan is jouw partner automatisch medehuurder. Dit betekent dat hij of zij dezelfde rechten en plichten heeft als de hoofdhuurder. Heb je een huisgenoot of partner met wie je duurzame huishouding voert, maar zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kun je bij ons medehuurderschap aanvragen.

Kinderen

Een kind kan in principe niet de status van medehuurder verkrijgen, omdat een ouder/kind relatie niet wordt gezien als een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Normaal gesproken blijft een kind niet voor altijd bij zijn ouders wonen, maar gaat het op een gegeven moment het huis uit. Ten aanzien van een broer en zus geldt hetzelfde. Ook hier is het aannemelijk dat één van de twee personen de woning verlaat.

Scheiden

Is er een medehuurder en gaan jullie scheiden? Dan moeten jullie in eerste instantie zelf bepalen wie er in de woning blijft wonen. Worden jullie het niet eens , dan kan de kantonrechter dat bepalen. Het resultaat kan zijn dat de medehuurder in de woning blijft en dat de huurovereenkomst met de huurder niet wordt voortgezet. Als er geen medehuurderschap is geregeld, heeft de hoofdhuurder recht op de woning.

Overlijden

Bij overlijden wordt de medehuurder van rechtswege huurder. Als er geen medehuurderschap is geregeld, maar voldoe je aan een aantal voorwaarden, dan heb je zes maanden lang het recht om in de woning te blijven wonen. Binnen deze zes maanden kun je dan een verzoek indienen om de huurovereenkomst voort te zetten. Je moet dan over een huisvestingsvergunning beschikken en je moet financieel voldoende draagkrachtig zijn.

Schrijf je gratis in en wij doen de rest!

geregeld binnen 5 min